Lars Haugen är högavlönat hockeyproffs, men väljer ändå att plugga inför framtiden. Den norske målvakten tar medvetet beslut för att utveckla sig själv.
– Att tänka utanför de vanliga ramarna är spännande, säger han.

Efter tre år i Färjestad värvades Lars Haugen till österrikiska Klagenfurt sommaren 2018. Snart är han dessutom färdigutbildad mäklare, med målet att jobba med fastighetsutveckling efter sin hockeykarriär.

– När man kommer upp på den här nivån som hockeyspelare blir man kanske lite blind, säger han. Då kan det vara bra att skaffa andra perspektiv, att tänka utanför de vanliga ramarna. Samtidigt tror jag att det ger mig något på isen, att jag får en annan vinkel än bara skridskor och puck.

– Som hockeyn har utvecklat sig i världen blir det också allt viktigare att känna till varandras bakgrunder för att lättare förstå varför någon tänker lite annorlunda eller har ett annat perspektiv.

Spel i Norge, i både ligan och landslaget, gjorde att Lars Haugen fick ögonen på sig. För de flesta av hans landsmän var målet att nå SHL i Sverige, men Lars Haugen valde i stället Vitryssland och Dynamo Minsk i KHL. Syftet var att få nya intryck och utvecklas som både människa och ishockeyspelare.

– För mig var det ett äventyr att ta sig utanför Norge och se något annat. Det blev som en motivation att göra något som ingen annan hade gjort. Det var lite läskigt och ensamt i början, men när man kommer in i det får man en chans att utforska världen på sitt sätt med fräscha ögon. En stor utmaning som jag tyckte om.

Efter fyra år i Vitryssland hamnade Lars Haugen i Färjestad. Han kan konstatera att alla omklädningsrum i världen har en sak gemensamt: de mår bäst utan traditionellt manligt revirtänkande. Förtroende, förståelse och öppenhet är nyckeln till att spelare från olika kulturer kan nå framgång tillsammans.

– Allt bygger på kommunikation, att vi förstår varandra. Sedan har man kanske inte alltid tid att sitta ned och prata om alla situationer som uppstår. Då får man utvärdera senare och försöka planera för sådant som kan uppstå. I början av en säsong är det många möten och det kan kännas som om man sitter i skolbänken, men det är för att vi ska vara förberedda på vad som kan hända.